nieuws


Bike2build   Xycletracx
Datum: 19 augustus 2003
Rubriek: Wedstrijden XC

Martijn Roelofs en Willem Schwaner op podium

De mountainbikers Martijn Roelofs uit Sint - Anthonis en Willem Schwaner uit Oploo hebben het podium gehaald bij het Nederlands kampioenschap mountainbiken in Zoetermeer. Jarige Roelofs werd na een sterke inhaalrace tweede bij de espoirs, terwijl de 15-jarige Schwaner bij zijn eerste nationale titelstrijd als mountainbiker verrassend als derde eindigde in de categorie nieuwelingen.

Roelofs begon gisterochtend niet sterk aan het Nederlands kampioenschap voor de espoirs/beloften tot 23 jaar. Halverwege de eerste ronde lag de renner uit Sint-Anthonis slechts op een negentiende plek. Naarmate de wedstrijd van een uur en 45 minuten vorderde, kwam hij beter in zijn ritme. De pupil van de Groesbeekse trainer John de Haan kon zelfs aansluiten bij de kopgroep. Even later moest hij dit groepje weer laten gaan. Zijn inhaalrace had te veel van zijn krachten gevergd.

In zijn eigen tempo vervolgde Roelofs de titelstrijd. Dat pakte goed uit. Zijn tweede inhaalrace eindigde op het podium. "In de laatste ronde heb ik niet al te veel risico meer genomen. Koploper Jelmer Pietersma was met een kleine minuut voorsprong toch niet meer te achterhalen, terwijl je altijd in de gaten moet houden wat achter je gebeurt", analyseerde de begin-twintiger die vorig jaar nog als achtste en het jaar daarvoor als vierde finishte bij de beloften.

Komende zaterdag wacht de mountainbiker al de Europese titelstrijd in het Oostenrijkse Graz. "Ik heb geen idee wat ik daarvan moet verwachten. Twee jaar geleden eindigde ik in de achterhoede. Maar toen was ik ziek." Roelofs reist morgen al met de Nederlandse ploeg per auto af naar Graz om zich voor te bereiden op het Europees kampioenschap van zaterdag.

Collega-streekrenner Willem Schwaner deed, een dag eerder dan Roelofs, van zich spreken met de bronzen medaille op het NK mountainbiken.

Schwaner: "Dit had ik echt niet verwacht. Mijn eerste kampioenschap en dan direct derde. Ik deed eigenlijk meer voor de lol mee."

De Oploonaar maakt zich als 'nieuweling' op voor het Nederlands kampioenschap op de weg komende zondag in Dalen, en voor de nationale titelstrijd tijdrijden volgende week woensdag in Bergeijk. "Mijn geleende mountainbike gaat nu weer terug naar de fietsenzaak van Theo Aben in Sint-Anthonis."

Het had niet veel gescheeld of Schwaner was bij zijn debuut zelfs als tweede geëindigd achter kampioen en topfavoriet Tim Roelofsen. "In de sprint om de tweede plaats liep mijn ketting er plots af. Tegen zo'n pech kun je niks beginnen."

De talentvolle Oploose wielrenner, die de laatste tijd in allerlei disciplines flink aan de weg timmert, moest zaterdag in Zoetermeer achteraan van start gaan omdat hij pas sinds kort aan mountainbiken doet. Begin juli stapte Schwaner pas voor het eerst op een mountainbike in wedstrijdverband.

Op de vuilnisbelt van Zoetermeer waar 40 nieuwelingen hun koers van een uur moesten afwerken, zag Schwaner in het vele stof geen hand voor ogen tijdens zijn inhaalrace. Net op tijd kon hij toch bij de kopgroep aansluiten. Uit die kopgroep sprongen weer drie renners, onder wie Schwaner, weg.

In de laatste ronde was de accu bij de jonge Oploonaar leeg. Hij kon de latere kampioen Roelofsen niet langer meer volgen. "Maar met deze prestatie kan ik alleen maar hartstikke tevreden zijn", aldus de winnaar van het brons die nu zijn vizier weer richt op de weg.

Copyright © 2003 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden


 

Heb jij ook een nieuwsbericht, team of route info?!.. organiseert je club een atb tocht?!
Deel het met je mede bikers. Mail het naar ons en wij plaatsen het ! Alvast bedankt !


Copyright © 2000 - 2018  Mountainbike.nl
All rights reserved by Rogier Mensink & Mountainbike.nl CREW Lees onze Disclaimer

Mountainbike.nl is een initiatief van de bikers van eGate Internet Solutions.