nieuws


Bike2build   Xycletracx
Datum: 19 augustus 2003
Rubriek: Wedstrijden XC

Zoetermeer zou zo EK kunnen organiseren

door Erik van Leeuwen ZOETERMEER | "Ik geef een dikke tien voor dit kampioenschap", zei speaker van dienst en Benthuizenaar Henk van der Linden zondagmiddag om half vijf. Een groter compliment kon de organisatie van het NK mountainbike niet krijgen.

Wildenthousiast waren ze, organisatoren, deelnemers en toeschouwers. Het NK mountainbike was hét feest dat voor de KNWU bij een nationaal kampioenschap voor ogen heeft. Met veel deelnemers, veel toeschouwers en sterke winnaars.

Frenk Tuinenburg, commissielid van de sectie mountainbike van de KNWU, komt binnenkort met een voordracht voor de locatie van 2004. Tuinenburg liet gisteren al doorschemeren dat wat hem betreft de nationale titelstrijd ook volgend jaar op Zoetermeers grondgebied wordt gehouden. "Mits de organisatie natuurlijk ja zegt en mits de gemeente graag wil."

Ook Bart Brentjens, de glorieuze winnaar van het NK, was zeer te spreken over de organisatie. "Alles was eigenlijk goed. Een fraai parcours, een perfecte accommodatie en misschien een nog fraaiere entourage."

Het deed Brentjens goed dat er zoveel publiek was komen opdagen. "Toen ik hier 's middags arriveerde tijdens de vrouwenwedstrijd was het nog niet zo druk. Tijdens onze wedstrijd was de belangstelling echter enorm."

Brentjens, die in Zoetermeer zijn zesde nationale titel haalde ('het verveelt nooit. Het ene kampioenschap is het andere niet'), was zo onder de indruk dat hij Zoetermeer rijp acht voor een nog groter evenement. "Zoetermeer zou zo een EK kunnen organiseren. Het ziet er perfect uit."

Martin Pieterse, samen met Aad Treurniet verantwoordelijk voor de organisatie namens Stichting Wielerpromotie Het Groene Hart, werd er bijkans verlegen van. "Het is heel mooi die lovende kritieken. Ik moet ook zeggen dat het perfect is verlopen. We hebben twee dagen goed weer gehad en ernstige ongelukken zijn uitgebleven."

Pieterse voelde zich afgelopen weekeinde als een vis in het water. "Ik heb, denk ik, geen minuut stilgezeten. Heb ook bijna niets van de wedstrijd gezien. Ben van hot naar her gelopen. Dan weer een fotograaf van het ANP de weg gewezen, dan weer voor hulp gezorgd bij een valpartijtje. En even later weer een stroomstoring bij Shimano oplossen."

Met Bart Brentjes en Elsbeth van Rooyen-Vink kreeg het NK volgens Pieterse twee volwaardige kampioenen. "Wie hier wilde winnen, moest heel sterk zijn. Vooral de strijd bij de vrouwen was mooi. Daar kwam toch een heel verrassend podium uit. Velen verwachtten een strijd om de titel tussen Corinne Dorland en Daphny van den Brand. Uiteindelijk stonden Elsbeth Vink, Saskia Elemans en Laura Turpijn op het podium. Dat is het mooie van de sport."

Hooikoorts

Daphny van den Brand, titelverdedigster, was één van die mensen die het in Zoetermeer minder naar de zin had. De 25-jarige inwoonster van het Brabantse Zeeland heeft last van zware hooikoorts en dat belette haar om een topprestatie neer te zetten. In de derde ronde stapte ze, zwaar teleurgesteld, af. "Ik ben onlangs elf dagen op Mallorca geweest en daar had ik nergens last van. Hier was het heel droog en stoffig. Ik kreeg geen zuurstof. Elk klimmetje hapte ik naar adem. Het is heel frusterend. In de winter presteer ik goed, in de zomer zit de hooikoorts me dwars. En één-twee-drie een oplossing heb ik niet. Ik heb een zware vorm. Er schijnt in Duitsland een kliniek te zijn waar ze gespecialiseerd zijn in het behandelen van hooikoortspatiënten. Wie weet is dat de oplossing, want dit schiet natuurlijk niet op."

Copyright © 2003 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden


 

Heb jij ook een nieuwsbericht, team of route info?!.. organiseert je club een atb tocht?!
Deel het met je mede bikers. Mail het naar ons en wij plaatsen het ! Alvast bedankt !


Copyright © 2000 - 2018  Mountainbike.nl
All rights reserved by Rogier Mensink & Mountainbike.nl CREW Lees onze Disclaimer

Mountainbike.nl is een initiatief van de bikers van eGate Internet Solutions.