nieuws


Bike2build   Xycletracx
Datum: 30 maart 2002
Rubriek: Wedstrijden XC

Zomercup voor derde keer

GOES - De echte hype van een aantal jaren terug is voorbij, maar het mountainbiken leeft nog steeds in Zeeland. De enige vereniging in de provincie, X-treme, houdt dit jaar voor de vierde keer de strijd om de Zomercup. Ad Spelier, voorzitter van de Goese vereniging, verwacht zaterdag 30 maart op het AKF-terrein in Goes bij de eerste wedstrijd zo'n zestig deelnemers aan het vertrek.

De Zomercup is verdeeld over vijf wedstrijden en heeft voornamelijk een recreatief karakter. Echte toppers verschijnen er dan ook niet aan de start. Toch wordt er bij de senioren behoorlijk doorgetrapt. "In het eerste jaar kwamen er mensen aan de start die, om het overdreven te zeggen, amper konden fietsen", vertelt Spelier. "Zij werden ongeveer elk rondje gedubbeld. De lol gaat er dan snel af. Als je bij de senioren voorin mee wilt rijden, kom je er niet met één keer in de week trainen. Echte recreanten zie je dan ook niet bij de wedstrijden. Zij rijden voornamelijk toertochten."

De overige vier wedstrijden om de Zomercup vinden plaats op recreatieterrein De Piet bij Wolphaartsdijk, in Kruiningen, 's-Heer Arendskerke en Westerschouwen. Deze laatste wedstrijd wordt verreden in de Boswachterij Westerschouwen. In samenwerking met Staatsbosbeheer heeft X-treme door de duinen een zes kilometer lang parcours aangelegd .

Spelier: "In Westerschouwen werd veel door de duinen gefietst. Staatsbosbeheer was hier niet blij mee en samen hebben we toen een parcours aangelegd om het wildfietsen tegen te gaan. Het parcours zoals het er nu ligt is één van de mooiste technische mountainbikelocaties van Nederland. Als vereniging moeten we echter zorgen voor het onderhoud, terwijl het in de zomer wel een toeristische attractie lijkt. Ik heb al eens gevraagd aan de VVV of ze een bijdrage kunnen leveren, maar dat willen ze niet."

De beschermde status die het natuurgebied kent, is ook de reden dat er in Zeeland geen topwedstrijden meer worden verreden. "We hebben één keer een topwedstrijd gehouden en toen deden er ongeveer driehonderd rijders mee. Afgezien van het feit dat dit ongelooflijk veel voorbereiding vergt, kon de natuur dit gewoon niet aan, zegt Spelier.

Wil Zeeland weer een wedstrijd krijgen van het hoogste niveau dan zal er een nieuw parcours aangelegd moeten worden. Spelier heeft al een locatie op het oog. "Het zou voor ons een utopie zijn als de vuilnisbelt bij Nieuwdorp over een aantal jaren wordt afgedekt en wij daar een eigen terrein aan mogen leggen. Met een kantine erbij zouden we dan onze eigen stek hebben. Door het hoogteverschil is een afgedankte vuilnisbelt ideaal. Dat is ook het grootste probleem in onze provincie. Je hebt bijna nergens heuvels."

Voor de Zomercup voldoen de Zeeuwse locaties echter prima. "Deelnemen is belangrijker dan winnen. Veel mensen denken dat je lid moet zijn van de vereniging of een licentie moet hebben, maar dat is een misverstand. Iedereen vanaf zeven jaar die een mountainbike heeft en een helm draagt, is vrij om mee te doen. "

 

Heb jij ook een nieuwsbericht, team of route info?!.. organiseert je club een atb tocht?!
Deel het met je mede bikers. Mail het naar ons en wij plaatsen het ! Alvast bedankt !


Copyright © 2000 - 2018  Mountainbike.nl
All rights reserved by Rogier Mensink & Mountainbike.nl CREW Lees onze Disclaimer

Mountainbike.nl is een initiatief van de bikers van eGate Internet Solutions.