nieuws


Bike2build   Xycletracx
Datum: 25 augustus 2008
Rubriek: Wedstrijden XC

Verslag Tour de VTT Frankrijk van Cube-Sperry Team rijder Frank Beemer

Op dinsdag 5 augustus verzamelde het hele team (met uitzondering van Erik Nellen) zich om de laatste voorbereidingen voor de tour te treffen.

s'middag werd er nog een laatste training rondom sportcentrum papendal afgewerkt alvorens wij begonnen met het inpakken van de bussen. Woensdag morgen vertrokken we mooi op tijd richting Vittel zodat we s'middags nog even de gelegenheid hadden om te trainen. Toen we aankwamen was de omgeving gelukkig zo als ik gehoopt had. Namelijk heuvelachtig en aardig wat bossen. Ook was ik blijverrast dat we zowaar in een hotel sliepen en niet bijvoorbeeld in een internaat, herberg of klooster. Dit was namelijk de laatste jaren wel het geval dus ik was enigzins voorbereid.

Etappe 1; Proloog - 7 KM
De tour van 2008 werd afgetrapt met een individuele race tegen de klok. Het parcours was behoorlijk zwaar met een aantal beklimmingen en leuke passage's in het bos. De benen voelde goed en na een pittige warming-up ging ik 15 minuten (verplicht) voor mij start richting startpodium. Op dat moment begon het het al langzaam te regenen en begon ik hem al een beetje te knijpen. Er waren namelijk al een aantal goeden coureurs gefinisht die onder droge omstandigheden gereden hebben. Ik bleef optimistisch en dacht; buitje voor het stof. Maar het begon steeds harder te regenen en de straat was ondertussen helemaal nat. Na 100 meter koers ging ik al bijna onderuit omdat de eerste rotonde al spekglad was. Met de nodige schrik vervolgde ik me tijdrit met omstandigheden die steeds slechter werden. Na een minuut of 5 begon het namelijk keihard te hagelen. Ik kon in het bos nog geen 4 meter voor me kijken en moest ik ontzettend goed opletten waar ik reed. Ik wist toen al dat ik veel tijd ging verliezen maar probeerde dit toch te beperken. Dit lukte me aardig want ik verloor uiteindelijk maar 2 minuten op Olympia ganger Moritz Milatz die de wedstrijd won. Toen ik de finish passeerde kon ik er aardig om lachen maar was aan de andere kan ook een beetje teleurgesteld. Uitslag: 47ste.
 
Etappe 2; cross country - 50 KM
Nadat mijn tijdrit behoorlijk in het water viel wilde ik vandaag het 1 en ander rechtzetten. De omstandigheden waren wederom weer zwaar want het had s'nachts flink geregent. Bij de start voelde de benen niet zo goed en na 1 ronde van 12 km lag ik ongeveer 15de. In de 2de ronde begon het beter te lopen en kwam ik goed in me ritme. Ik schoof op naar plaats 8 die ik een lange tijd vast hield. In het laatste half uur begon ik echter wat stil te vallen en werd ik nog door aantal renners gepasseerd. Uitslag: 14de. plaats 12 in het algemeenklassement.
 
Etappe 3; individuele tijdrit - 4,2 KM
Het hoogtepunt van de tour was net zoals vorig jaar de tijdrit op de MontMartre in Parijs. Na vorig jaar wist ik natuurlijk wat me te wachten stond en hierdoor had ik hoge verwachtingen van mezelf. Deze kon ik gelukkig waarmaken met een 6de plaats. Hierdoor ben ik na deze dag weer wat opgeschoven in het algemeen klassement.
 
Etappe 4; cross country - 50 KM

De etappe van vandaag stond beschreven als snel. Goed starten was dus belangrijk en zo ging ik vanaf de tweede startrij er meteen tegenaan. Na een een paar kilometer zat ik goed gevestigd in de kopgroep maar voelde wel dat de benen vandaag niet "je van het" waren. Aanklampen was dus de opdracht maar na ongeveer 15 km werd ik al gelost uit de kopgroep van ongeveer 10 man. Sauser was de man die er een ferme lap opgaf waardoor ik het slachtoffer werd. gelukkig kon ik een kilometer later gelukkig nog terugkomen omdat het vooraan even stil viel. Een 10 kilometer later moest ik echter alweer lossen en besloot ik me te laten inlopen door de achtervolgende groep. Hierin kon ik gelukkig wel lekker meedraaien zonder elke keer op hangen en wurgen te zitten. ik finishte uiteindelijk in deze groep op plaats 17 en had hierdoor niet veel tijd verloren op de mannen die net voor me stonden in het algemeen klassement.
 
Etappe 5 ; cross country - 50 KM
De finale van deze tour werd gehouden op een mooi rondje met aardig wat klimwerk. De benen voelde na de afgelopen dagen natuurlijk niet zo goed maar met de gedachten dat iedereen dat wel zou hebben ging ik toch met veel motivatie de laatste etappe in. Ik was goed vertrokken en wist me meteen te handhaven in de kopgroep met onder andere Sauser, Lakata en Peraud. Het eerste deel van de koers kon ik goed met deze mannen meedraaien totdat wat ongelukkig met me voorwiel in een gat terecht kwam. Ik sloeg over de kop en had meteen behoorlijk pijn in me scheen die tegen me trapper kwam. Ik was het goede ritme even kwijt en was bang dat ik hierdoor stil zou gaan vallen. Ik reed nog alleen op plaats 5 en werd toen gelukkig ingehaald door Ian Bibby uit Engeland waarmee ik de laatste 2 ronde nog goed mee kon samenwerken. Ik finishte uiteindelijk als 6de waarmee ik dik tevreden was. Voor het klassement deed ik ook nog goede zaken want op de laatste dag heb ik nog 2 plaatsen goed kunnen maken.

In mijn tweede tour eindigde ik dus als 7de algemeen. Gezien het sterke deelnemersveld en het verhaal van de eertse etappe ben ik hier zeer tevreden mee. Ook deze keer heb ik voor mezelf weer de bevestiging gekregen dat het etappe werk me redelijk goed afgaat. Net als vorig jaar had ik weer een slechte dag maar dit jaar kon ik zelfs daarin me plek houden. Van deze tour heb ook weer het 1 en ander geleerd en zo heeft jan met de woorden "blijven investeren" toch gelijk. Nu doe ik het voorlopig even rustig aan omdat ik vanaf het begin van het seizoen slechts 2 weekenden geen wedstrijd heb gereden. Bij deze wil ik Ronald van Hecke, John Omlo en Jan Weevers nog bedanken voor de verzorging!

Voor volledige uitslagen en foto's ga je naar www.lhexagonal.com


 

Heb jij ook een nieuwsbericht, team of route info?!.. organiseert je club een atb tocht?!
Deel het met je mede bikers. Mail het naar ons en wij plaatsen het ! Alvast bedankt !


Copyright © 2000 - 2018  Mountainbike.nl
All rights reserved by Rogier Mensink & Mountainbike.nl CREW Lees onze Disclaimer

Mountainbike.nl is een initiatief van de bikers van eGate Internet Solutions.