Roc Du Maroc: Belgisch team wint extreme berg- en woestijnrace

Afgelopen zaterdag eindigde in de duinen van Merzouga de 3de editie van de Roc du Maroc, een extreme mountainbike marathon van 666 km. 

Niet iedere deelnemer wist de eindstreep te halen

Zes dagen lang gingen bijna 200 fietsers de strijd aan met elkaar en met zichzelf. Maar noch de 8500 hoogtemeters over de toppen van de Hoge Atlas, noch de brandende zon en de hoge temperaturen van de Sahara kregen hen klein. 91% van de rijders haalde de finishlijn. Het Vlaamse duo Jelle Hanseeuw en Frederik Decaesteker kreeg eeuwige roem. Zij waren de winnaars van het algemene klassement.

Roc Du Maroc

De verschillende subcatergorieën werden gewonnen door:

MEN: Jelle Hanseeuw & Frederick Decaesteker
MASTERS: Michael Ossieur & Stefaan Vaes
GRANDMASTERS: Pascal De Kort & Johnny Goetschalckx
MIXED: Luc Bellings & Alice Pirard

Omdat 1 beeld meer zegt dan 1000 woorden

Dagelijks zorgde een team van fotografen en cameramannen voor een massa beeldmateriaal. Elke avond werd een korte clip van 2 minuten in elkaar gebokst, maar de rest van het materiaal moet als basis dienen voor een mooie 25 minuten durende documentaire die rond het jaareinde moet klaar zijn. Wie intussen nog eens wil nagenieten van de mooiste shots, kan deze vinden op www.rocdumaroc.com, op ons YouTube-kanaal, op www.facebook.com/rocdumaroc/

Roc Du Maroc

Toekomst & ambities: Roc du Maroc 2020

Na het succes van de afgelopen edities komt er in oktober 2020 een vierde editie van de Roc du Maroc. Na de geslaagde introductie van een competitie-element zal er volgend jaar gestreefd worden naar een mooier evenwicht tussen enerzijds de wedstrijdcategorie en anderzijds de “challenge-categorie” waarbij finishen het enige doel is en de chrono geen belang heeft. De ambitie om van Roc du Maroc een internationaal gerenommeerde wedstrijd te maken, die is er zeker. Maar niet ten koste van de challenge-rijders want bij hen liggen onze roots. Beide categorieën zullen evenwaardig naast elkaar blijven bestaan.

Roc Du Maroc

Wie erbij wil zijn tussen 10 en 18 oktober 2020, houdt zich maar beter klaar. Op 1 november openen we officieel de inschrijvingen en vol = vol.

Wedstrijdsamenvatting door Erwin Vervecken

Na een proloog van 34km rond Ouarzazate die vooral gold als test voor het materiaal en om de benen te strekken na de reis, vlogen de renners er op maandag in voor een eerste pittige 115km lange etappe doorheen de Atlas. Al snel werd duidelijk dat de eindoverwinning een strijd zou worden tussen twee duo’s, Jelle Hanseeuw - Frederik Decaesteker en Michiel Van Aelbroeck - Bart Seynaeve.  In de eerste etappe hielden ze lang gelijke tred, maar konden Hanseeuw en Decaesteker uiteindelijk winnen met 1m46 voorsprong op hun concurrenten.

Roc Du Maroc

In de twee etappe, met onder andere een 22 km lange klim en 2350 hoogtemeters, liep het verschil hoog op en moesten Van Aelbroeck en Seynaeve ook de leiders in de masters categorie, Michael Ossieur – Stefaan Vaes voor zich dulden. Zelf eindigden ze op net geen twintig minuten.

Na een derde kortere overgangsetappe met een strook doorheen een canyon werd de vierde etappe een pareltje: de doorsteek van het hele Sahra gebergte in 1 dag. Een etappe van 123km met 1700 hoogtemeters.  Hanseeuw en Decaesteker konden weer imponeren op de lange klim, maar hun voorsprong was onvoldoende om door te zetten tot de meet zodat het uiteindelijk een spurt werd tussen vijf leiders waarin Van Aelbroeck en Seynaeve de dagoverwinning op hun naam zetten.

Roc Du Maroc

Dag 5 was een mentale killer: een 151 km lange etappe doorheen een vlak woestijnlandschap.  De strijd was gestreden en er leek een staakt het vuren tussen de topteams.  De leiders konden uiteindelijk diep in de finale toch een klein kloofje slaan op hun concurrenten en zo hun vierde zege pakken, iets wat ze daags nadien in de korte slotetappe doorheen de zandduinen overdeden.

Roc Du Maroc

In de algemene stand wonnen ze ruim voor Van Aelbroeck-Seynaeve en Michael Ossieur-Stefaan Vaes die hun suprematie in de masters categorie bevestigden met daar alle zeges te pakken.  In de grandmaster categorie van duo’s boven 50 waren het Pascal De Kort en Johnny Goetschalckx die de zege verdienden nadat ze in het algemeen klassement ook knap vierde werden. Luc Bellings en Alice Pirard werden algemeen vijfde met een knappe zege in de mixed categorie!

Respect en 240 x dank namens de organisatie

Roc du Maroc 2019 was een succes over de hele lijn. De weersomstandigheden waren ideaal, maar het was vooral de menselijke factor die verantwoordelijk was voor het welslagen van het evenement. Een speciaal dankwoord gaat uit naar de 60 koppen tellende crew, die zoals altijd het beste van zichzelf gaf: de koks, de fietsmechaniciens, de artsen, de logistieke crew, het media-team, cameramannen, fotografen, de checkpoint-mensen en het koersmanagement. Ook onze sponsors willen we nog eens bedanken: Codagex (voor de hoofdprijs: de “Niner MTB” en alle reserveonderdelen), Bio-Racer (voor de outfits, de leiderstruitjes & de waardebonnen) en WCup voor de sport- en recuperatie-drank).

Een welgemeende “dank u” aan onze lokale partners uit gastland Marokko: Mr. Belmlih van het Ministerie van Toerisme, de Marokkaanse Wielersport Federatie, en alle andere betrokken Ministeries en instanties. Het was een waar plezier om met hen te werken.

En tenslotte aan alle 180 deelnemers van de Roc du Maroc 2019. Jullie waren geweldig en verdienen een ongelooflijk respect. Bedankt en hopelijk tot volgende jaar!

Meer info over Roc du Maroc:
www.rocdumaroc.com
facebook.com/rocdumaroc

Labels

LEES DIT HIERNA

Liv Cycling introduceert Intrigue 29 Trail Bike Series

De bike is een behendige klimmer die bovendien veel controle in de afdalingen biedt. De Intrigue 29…

LEES VERDER

EK mountainbike in oktober in Zwitserse Monte Tamaro

De kampioenschappen waren aanvankelijk gepland voor mei in Graz in Oostenrijk, maar het evenement…

LEES VERDER

120 km gravelen met Silca’s Super Secret Chain Lube

Kort door de bocht gezegd is Silca’s Super Secret Chain Lube een smeermiddel op basis van was. Dit…

LEES VERDER