Polar Grit X review: Smartwatch voor serieuze avonturiers

Als sporthorloge voor outdoorliefhebbers, richt deze smartwatch zich niet alleen op de training, maar ook op jouw herstel. De slimme functies maken het een overtuigende optie voor iedereen die van endurance-sporten houdt. De Grit X is zeer uitgebreid qua functies, maar eenvoudig genoeg om direct uit de doos mee op avontuur te gaan.

Polar Grit X

De Grit X is de meest geavanceerde smartwatch die Polar tot nu toe heeft uitgebracht. Gericht op degenen die hun wearables nodig hebben om boven de norm uit te stijgen. Dit horloge is niet alleen bedoeld om je workouts te volgen, maar ook om de trainingssessies te helpen optimaliseren, middels ondersteuning van de training, de intensiteit en het herstel. 

Speciaal ontworpen voor alle outdoor-disciplines. Lichtgewicht, met een duurzame batterij en enkele innovatieve kenmerken die specifiek zijn voor bergactiviteiten zoals Hill Splitter voor hellingsanalyse, FuelWise voor hulp bij de hydratatie en voedingsstoffen, routenavigatie en weersvoorspellingen. Een echt multisporthorloge om elke dag te dragen.

Polar Grid X

Polar onder mountainbikers nog de underdog

Het Finse merk Polar is al meer dan veertig jaar toonaangevend in draagbare sport- en fitnesstechnologie en de uitvinder van de draadloze hartslagmeter. Als kind van een marathonloper, zag ik mijn vader al in de jaren tachtig met hartslagzones in een notitieboekje bezig. Je weet dan immers of je te voorzichtig traint, te hard, of je vooruit gaat, en bovenal of je goed hersteld. Toch is dit merk, geheel onterecht, nog minder bekend onder mountainbikers (merkenlijst).

Vandaag de dag heb je een persoonlijke coach om je arm met de Polar Grit X. Het meten van hartslagzones is een ding, maar wanneer je deze niet goed kunt aflezen tijdens of na het sporten, heb je er weinig aan. De Polar Grit X weet subliem data in begrijpelijke inzichten en adviezen om te zetten. Afhankelijk van hoe diep je wilt gaan, zal je de inzichten op je horloge, de app of je pc kunnen analyseren.

Overstappen van een ander merk horloge

Na zeven jaar trouw sporthorloges te dragen van het merk Garmin, bekroop mij toch even de gedachte... maar al mijn opgebouwde data dan? Je begint weer bij 0. Ik wist mezelf gerust te stellen dat het bewijs van mijn activiteiten op Strava staat en de rest gekoppeld is aan Apple Health. Een nieuw horloge, zonder een nieuw leven.

Ik moet bekennen, de informatie die de Polar Flow verzamelt en presenteert is ongeëvenaard. De Grit X heeft mij uit Garmins ecosysteem getrokken.

Ben je nieuw bij Polar, dan moet je voor een aantal inzichten en adviezen op maat zo’n twee weken wachten. Daarna weet Polar de data om te zetten in menselijke taal en persoonlijk advies. Alles voor de (semi)-professionele atleet die wil weten over hoe het met hem of haar gaat en hoe die zich kan blijven verbeteren.

Stabiele connectie

In de twee maanden durende test had ik geen enkele moeite met het opnemen van een fietstocht en het automatisch uploaden naar Strava. Ook het synchroniseren tussen het horloge en de app ging feilloos. 

Touchscreen complete sport/smartwatch van zeer hoogstaande kwaliteit

Zo'n beetje alles wat je zou willen van een outdoor-smartwatch is hier inbegrepen: ingebouwde GPS, een kompas, een hoogtemeter, Polar's Precision Prime hartslagsensor technologie voor continue monitoring tijdens trainingen en alle sensoren die je nodig hebt om stappen, slaap, hartslag, calorieverbranding, VO2max en meer bij te houden.

Je kunt zelfs herinneringen krijgen om bij te tanken met drank of voedsel als je denkt dat je die nodig hebt. Je hebt ook de mogelijkheid om externe sensoren zoals borstbanden en cadans- en vermogenssensoren voor het fietsen te koppelen (hoewel het horloge geen ANT+ ondersteuning heeft, wat voor sommigen een deal breaker zou kunnen zijn).

Je kunt veel meer in je statistieken duiken dan met een standaard fitness tracker - bekijk bijvoorbeeld je prestaties bergopwaarts versus bergafwaarts, controleer hoe goed je lichaam herstelt na het sporten, controleer de intensiteit van het mountainbiken en ga zo maar door. Er is een mooie samenvatting van de energie die in een sessie wordt gebruikt, waarbij een en ander wordt uitgesplitst naar koolhydraten, proteïne en vet. 

Polar Grid X

Je hebt de keuze uit +100 verschillende sportprofielen, waaronder uiteraard het mountainbiken. Zelf combineer ik het met wielrennen en hardlopen. Mocht je gaan zwemmen, of in de winter gaan skiën, alles kan je tracken. Voor Strava-fans is er een Live Segments-scherm dat zoemt als je in de buurt van een segment bent, zodat je realtime prestatiegegevens kunt zien voor het rijden van een segment (hoewel je wel geabonneerd moet zijn op Strava's Summit-abonnement om het te kunnen gebruiken).

Polar bevat bovendien de handige FitSpark-functie die trainingen aanbeveelt op basis van gelogde activiteiten om ervoor te zorgen dat je conditioneringssessies niet verwaarloost ten gunste van meer cardio. 

Polar Grid X

Met 64 gram is de Grit X een lichtgewicht uurwerk, maar het heeft ook de MIL-STD-810G militaire normen voor bestendigheid tegen temperatuur en vochtigheid gehaald. En dat is reuze handig voor een ieder die (zoals ik) het horloge graag altijd om heeft. Overdag, tijdens de slaap, 's ochtends onder de douche en tijdens die enorme plensbui op de fiets.

Integratie met Komoot App voor routeplanning en –begeleiding Polar

Via de Komoot-app is het mogelijk om routes op het horloge te importeren en navigatie voor de route te krijgen. Daarnaast bevat Grit X ook een kompas- en Back to Start-functies, die hemelsbreed in realtime de richting en afstand aangeven vanaf het startpunt. Om de uitgangen te plannen en in realtime te worden bijgewerkt over de weersomstandigheden, biedt Polar Grit X de weersvoorspelling voor maximaal twee dagen met de OpenWeatherMap-app, met informatie op het scherm zoals temperatuur, mm regen, windsnelheid/richting en vochtigheidsgraad. Voor het mountainbiken ervaar ik deze functie minder geschikt. Om je arm navigeert niet veilig. Op je stuur mis je de hartslagmeting zonder losse borstband. Tijdens het hardlopen werkt dit wel prettig.

App: Dit is waar Polar in uitblinkt

Achter het horloge zit Polar Flow, een enorm krachtige app die de sleutel vormt tot beter fietsen. Je kunt een ander niveau van inzichten aanboren om je trainingen te fine-tunen en je mountainbiken te verbeteren. Polar helpt je nog net niet je skills op de trails te verbeteren.

Van links naar rechts: Mountainbiken, wielrennen en hardlopen. Het verschil in verbruikte energie in koolhydraten, proteïne en vet tijdens deze inspanningen is duidelijk zichtbaar. Bovendien vertelt de app je ook meer of het nut van deze inzichten.

Polar Grid X

Goede, regelmatige slaap is van onschatbare waarde voor presteren. De gemiddelde mens heeft acht uur slaap nodig. En sporters hebben doorgaans nog meer slaap nodig. Zelfs een licht slaaptekort beïnvloedt de gevoeligheid van spieren voor insuline en de regulatie van het hongergevoel. Een chronisch slaaptekort leidt tot een hogere kans op blessures, een lagere pijngrens en je bent vatbaarder voor ziektes. Slaaponthouding zorgt voor een enorme achteruitgang van snelheid, kracht en inspanningsvermogen. Polar waakt dag en nacht over je herstel.

Polar Grid X

Batterijduur

Met de meeste functies ingeschakeld (inclusief navigatie) claimt Polar een batterijlevensduur van 40 uur; schakel veel van de sensoren uit, en je kunt dat uitproberen tot 100 uur. Met 51% energie reed ik een eerste mtb rit van 44 km, de volgende dag een hardloopronde van 11,5 km en daarna nog op 29% energie. Hierbij werd overigens geen gebruik van navigatie of externe sensoren gemaakt.

Pluspunten

 • Eersteklas sporthorloge
 • Stijlvol design en duidelijke menunavigatie
 • Ook te dragen onder de douche en tijdens de slaap
 • Verbazingwekkende hoeveelheid activiteits- / trainingsgegevens
 • Ongeëvenaard in het presenteren van de gegevens
 • Hartslaggegevens: gemiddeld, max, cardio-belasting, HR-zones (in een kleurgecodeerde tabel)
 • Energie gebruikt: met koolhydraten, eiwitten en vet (kleur- en tabelindelingen)
 • Motiverend tijdens trainingen
 • Interessante slaapanalyse
 • Verrassend lange batterijduur
 • Comfortabel om te dragen
 • Hoge precisie
 • Stabiele software en App
 • Connectie met Strava en Komoot
 • De Grit X ondersteunt telefoonmeldingen (hoewel ik deze vermijd tijdens trainingen en niet heb getest)

Minpunten

 • Nog wat groot, maar evident aan de hoeveelheid technologie
 • Tijdens MTB tochten komt je arm sneller in contact met takken. Een siliconen hoesje of een soort glasbescherming ervoor zou helpen
 • Beperkte achtergrondverlichting / helderheid 

Samengevat

Jij zorgt voor het zweet, Polar voor de data.

https://www.polar.com/nl/grit-x
 

Labels

LEES DIT HIERNA

Juice Lubes, een beetje gek, maar vooral erg groen

· Biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen voor de fiets · Recyclebare productverpakkingen · 7…

LEES VERDER

Milan Vader wint laatste wedstrijd voor Olympische Spelen

Waar Pieterse het met name moest opnemen tegen concurrente uit eigen land, streed Milan Vader met…

LEES VERDER

Lancering BART Magazine. 25 jaar Olympisch Mountainbiken

Limburger Bart Brentjens won in 1996, Atlanta USA de eerste Olympische Gouden mountainbike medaille…

LEES VERDER